De structuur van hellende daken zorgt ervoor dat regenwater goed afgevoerd wordt. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee:
Elke soort dakbedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen en uiteraard is in dit geval ook het uiterlijk een punt dat overwogen moet worden. Dakpannen zijn al sinds jaar en dag de meest populaire vorm van dakbedekking in Nederland. Maar er zijn ook andere opties beschikbaar zoals leien, die een strakkere uitstraling hebben, dakpanplaten die groter zijn en daardoor makkelijker te plaatsen en bitumen shingles een goedkoper en lichter alternatief. Onze vakmensen weten alles over de beste bedekking voor jouw dak, het onderhoud dat erbij komt kijken en de te verwachten levensduur van verschillende opties.
Platte daken vereisen constant onderhoud van de afvoersystemen om lekken te vermijden. Hellende daken zijn doorgaans duurder, wat wordt gecompenseerd door de minder dure en minder frequente reparaties.
En dit is nog meer het geval wanneer het dak bedekt is met kwaliteitsvolle onderhoudsvrije natuurleien met een levensduur van meer dan 100 jaar.
Gebouwen met hellende daken zijn ongeveer 10-15 % compacter dan gebouwen met een plat dak. Deze aanzienlijke vermindering uit zich in een hogere thermische isolatie, gewoon door de oppervlakte die in aanraking komt met de buitenkant, zo klein mogelijk te houden.
De bouwschil is verantwoordelijk voor ongeveer 25 tot 35% van het energieverlies in een gebouw. Hellende daken zijn ontworpen om een natuurlijke ventilatie mogelijk te maken tussen de buitenlaag en het gebouw, en zo energie te besparen.
Dit daktype maakt extra kamers of opbergruimte mogelijk zonder dat een extra (en kostelijke) verdieping op het volledige gebouw nodig is.